152018May
OBEZİTE

OBEZİTE

Obeziteyi besinlerle alınan enerji miktarının metabolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerji miktarını aşmasıyla oluşan ve vücutta fazla miktarda yağ birikmesiyle sonuçlanan bir hastalık olarak tanımlayabiliriz.
Obeziteyi sadece şişmanlık olarak tanımlamak ve kabul etmek bu önemli problemi fazla hafife almak olacaktır. Obezite, kalp/damar, solunum, hormonal, iskelet/kas ve sindirim sistemerini direk etkileyerek diabet başta olmak üzere birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlar ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Bugün yapılan araştırmalar her 4 kedi köpekden birinin obezite sorununa sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Küçük dostunuzu tartının üzerine koymak aşırı kilolu olup olmadığını anlamak için yeterli değil. Bir canlının ideal kilosu bireysel özelliklere göre faklılık gösterir. Irklar için yapılan ağırlık genellemelerinden çok petinizin genel vücut görünümü ve vücut kondisyonu önemli.

Küçük dostunuza dokunduğunuzda herhangi bir basınç uygulamadan kaburgalarını hissedebilmelisiniz ancak ona baktıgınızda kaburgalarını görememelisiniz. Ona yukarıdan baktığınızda vücudu bir kum saatini andırmalı yandan baktığınızda ise karın boşluğunun yarattığı çöküntü belirgin olmalı.

Bir pet zayıfsa sahipleri aç olduğunu düşünür ancak zayıf hayvanların daha az sağlık problemine sahip olduğu ve yaşam beklentilerinin 2 yıl daha uzun olduğu da bir gerçek. Kilolu bir hayvan sağlıklı bir hayvan demek değil ve her hayvan sahibi kilo almasına izin vererek küçük dostunun sağlığını riske attığını bilmeli. Kilolu bir hayvan sağlıklı bir şekilde yaşlanamaz. Obez bir hayvanda birçok sağlık sorunun çözümü ve tedavisi çok zorlaşır.

Bazı sağlık problemleri de obezite sebebi olabilir. Örneğin hipotiroizm olarak adlandırılan tiroid bezinin yetersiz çalışması kilo almaya sebep olacaktır ki böyle bir hayvanın bu hastalık tedavi edilmeden kilo vermesi mümkün değildir.

Obezite yetersiz egzersiz ve aşırı kalori alımıyla oluşur. Aşırı beslemenin en sık rastlanan sebebi sahiplerin dostlarına çeşitli gıda ve ödüllerle sevgi göstermeye çalışmasıdır. 5kg’lık bir kedi için 25gr cheddar peyniri bir insanın, 3.5 hamburger, 1 bardak süt 4.5 hamburger yediğinde aldığı kaloriye denk bir kalori anlamına gelir. Bir tek bisküvi 10 kg lık bir kopek için bir hamburger, 25 gr cheddar peyniri 2.5 hamburger demektir.

Bir köpeği ya da kediyi doğru miktarda beslemek çaba ister. Mama pakedinin üzerinde yazan miktar ortalama bir hayvan içindir ve hayat tarzı, aktivite seviyesi ve yaşı verilecek miktarı etkileyecektir. Eğer dostunuz aşırı kiloluysa tabi ki paket üzerinde önerilen miktardan daha az mama vermeniz gerekecektir ancak dostunuz daha az kalori aldığında içgüdüsel olarak daha az hareket edecektir ve bu sadece dietle kilo verdirmenizi güçleştirecektir. Diet modifikasyonuna egzersizi de eklemeniz gerekir.

Obeziteyle mücadelede obeziteden koruma en önemli adımdır. Obez bir hayvana kilo verdirmek gerçekten çok zordur. Aşırı kilolu bir hayvan eklemlerinin üzerine binen yükü taşımakta zorluk çekecektir. Hissettiği ağrılar egzersiz yapmasını güçleştirecek hareketsiz kaldıkça daha çok kilo alıp daha çok ağrı çekecektir. Işte bu zinciri kırmadan kilo vermenin sağlanması mümkün değildir.

Lütfen, küçük dostunuzun kilo sorunu için öncelikle veteriner hekiminize danışın, kilo almasına sebep olabilecek hastalıkların varlığını kontrol ettirin, ideal kilosunu saptayın, daha düşük kalorili bir diete geçin ve egzersiz miktarını mutlaka arttırın. Unutmayın onu ideal kilosunda tutmak hayatına yıllar ekleyecektir.